Unngå at sommerferien blir krangleferie!

Hvordan unngår du irritasjon og krangling i familieferien?

Sommerferien er like rundt hjørnet og vi gleder oss til å slappe av og nyte lange dager med opplevelser, romantiske solnedganger og endeløse måltider med god mat der alle er glade og livsnytelsen er på topp. Kanskje vi til og med har hatt riktig romantiske drømmer om hvor fint det skal bli. Men ønskene om ferieidyll kan bli til forventninger som ikke blir møtt og skape irritasjon og krangel i ferien. Hva om ferien setter søkelyset på såre tema dere ikke har turt å adressere?

Når ferien gjør problemene synlig

Kanskje kan ferien avdekker tema i forholdet som har vært ikke var vært snakket om, tåkelagt og gjemt under en trykket overflate? Det er forhold som kanskje har haltet avgårde en stund der den ene grå hverdagen har avløst den andre uten at man har turt å innrømme det overfor seg selv eller partneren. Når man plutselig har tid til overs og er sammen hele tiden kan det bringe frem verkebyller som dere har klart å unngå tidligere. Om det er tilfellet så er det viktig å tenke på hva du ønsker å oppnå.

Se din delaktighet i problemet og ta ansvaret

Er temaet slik at du er nødt å ta det opp på ferien så tenk igjennom hva du ønsker å si før du tar det opp og ha formuleringene klare. Sørg for at du ser din egen delaktighet i problematikken og at du tar ansvar for din del. Si til den det gjelder at du ser ditt ansvar i problemet og spør om dere kan snakke om det. Kommuniser det klart til den det gjelder uten at du legger for mye skyld og peker finger men at du formulerer deg litt mer i observasjonsmodus, eksempelvis: “jeg opplever deg som…”

Sommerferiens forventningsluftslott

Opplever du at du blir skuffet over ferien og at romantikken uteblir, ungene skriker og regnet øser ned? Klart det er lov å bli skuffet men det er kjipt å forbli skuffet hele ferien. Du kan jobbe med å adoptere en innstilling der du aksepterer det du ikke kan gjøre noe med – som for eksempel været – og gjør noe med det du kan endre! Du kan også fokusere på det du er takknemlig for og ikke ta deg selv så høytidelig. Om det er partneren det gjelder, ta ansvar og fortell om dine forventninger. Om det er noe du ønsker deg men ikke får hos kjæresten er det ikke sikkert vedkommende vet om det engang. Ikke fall for fristelsen å tenke “det burde han/hun skjønt!”. Det er ditt ansvar å kommunisere dine forventninger.

Flere tips for å gjøre ferien gladere:

  • Vær sjenerøs med bekreftelser, komplimenter og glede uten å måle på hvor mye som er gitt
  • Fokuser på det som er godt og du kan være takknemlig for
  • Selvhøytidelighet får ikke være med i feriekofferten – dyrk dine lekne sider og dyrk frem latteren. Livet er for kort til å ikke nytes og for kort til å være knuslete med kjærligheten

God sommer!

 

En kommentar om “Unngå at sommerferien blir krangleferie!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s