Sitter du fast i negative «Tankemonstre» uten å vite om det?

funny-monster-watching-TV-couch

Vi bruker mye tid på å deflektere og unngå vonde følelser som stiger i oss, og trykker de ned i underbevisstheten uten å forholde oss til de. Mye av tiden agerer vi i det som blant annet forskeren og biologen Bruce Lipton kaller «ubevisst hjerne»,  som har sine røtter i  underbevisstheten. Faktisk er vi i ubevisst hjerne opptil 95% av vår våkne tid. Og hvem er det som får regjere da? Er det ditt veloverveide, ettertenksomme og målrettede positive jeg? Nei. Det gjør at du fungerer på autopilot – i henhold til de tankemønstrene, forhåndsdømmende, rutine-responsene som ligger i underbevisstheten. Og der ligger også Tankemonstrene.

Våre «Tankemonstre» er en betegnelse jeg har satt på våre mest innbitte delpersonligheter fulle av negative følelser og tanker. Det er de delene av oss som vi ikke alltid vil vedkjennes, de vi kan være flaue over, de delene som er trassige, sinte, løgnaktige, såret, hatske, sure, gjerrige, hovmodige og så videre . Det er skyggesidene våre – som kommer frem når vi ikke forholder oss til hvordan vi faktisk føler og aksepterer det, men undertrykker hvordan vi har det på ulike måter. Men gjør vi den undertrykkelsen lenge nok på de samme temaene vil det bli til et underbevisst, negativt tanke- og handlingsmønster – eller det jeg kaller et «Tankemonster».

FunnyPart-com-cookie_monster_wrestling

Tankemonstrene er våre roller vi spiller – våre masker og skygger. De er også knyttet til fornektelse. Du må tørre å se på de for å forstå de – og se løgnene som det skaper i livet ditt om hvem du er og hva du er verdt.Vi må tørre å identifisere de giftige følelsene, de som har sin rot i frykt og skam.

Skjoldene vi tar på oss for å bli «usårbare» gjør at vi setter en distanse mellom oss selv og
den tilknytningen, kjærligheten og tilhørigheten vi faktisk ønsker oss. For å
leve sterkt, ekte og helhjertet må vi tørre å være sårbare.Vi tar ofte på oss en motsatt maske av det vi skammer oss over. Så når vi føler oss usikre og redde legger vi oss kanskje til å vise verden av vi er tøffe, kule og at vi ikke bryr oss om hva «de andre» tenker.

Når vi ikke forholder oss til det som ligger under overflaten – vil det forholde seg til oss – og ta over i ubevisste øyeblikk. Det kan gjøre at du ender opp med å eksplodere i sinne, gjerne overfor noen som ikke fortjener det. Eller at du for eksempel leter etter noen som har samme negative egenskap som deg og peke på de som en måte å hovmodig undertrykke det du føler i deg selv. Eller at du gjør noe som strider med det som du egentlig har som norm og verdi.

Ofte fordi du er redd for å ikke være god nok, bra nok, verd å elske. Dessverre og ironisk nok er det når vi er sterk i vårt egenverd at vi er mer i den bevisste hjernen, og kan forholde oss til negative impulser på en sunn måte, uten å bruke ytterligere negative mekanismer – flere Tankemonstre  –  for å undertrykke de.

Vi er redde for å være oss selv! Vi er redde for å være autentiske, sårbare og modige. For vi er redde for å ikke være nok i oss selv når alt kommer til alt. Høres ut som en klisje, men har sannhet i seg: du er unik og det ligger mye potensiale i deg. Du er god nok.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s