Forskingen viser veien til «happily ever after»

Finnes det en lykkeformel for et godt liv? Hvilke faktorer er viktigst for et lykkelig og meningsfylt liv? Det er saken det koker ned til for oss alle uansett hvor kul vi ønsker å fremstå på utsiden. Derfor er det spennende når forskning viser tydelige faktorer og sammenhenger på hva som spiller inn. En massiv studie på menneskelig utvikling gjort på 268 Harvard studenter over 75 år viste utallige statistiske korrelasjoner.

Men studiens hovedkonklusjon oppsummeres slik: kjærlighet er lykke. Punktum.

AH + AV

Studien på menneskelig utvikling fulgte disse mennene over et helt liv og undersøkte mange sammenhenger med oppvekst, tilhørighet til familie, kjærlighet, arbeid, krig (studien startet på 1930-tallet) og psykologisk tilpasningsdyktighet. Gruppen hadde et positivt utgangspunkt som uteksaminerte fra Harvard og flere av de endte opp med noen av USA’s topp embeter. Studien viser mye av det vi egentlig vet. Men nå har vi mer konkrete oversikter, og kan se det i mange statistiske sammenhenger.

Hvilke faktorer viste studien som var viktigst?

Love is all you need

Kjærlighet og  var den aller største og viktigste faktoren knyttet opp mot lykke. Selv de i studien som hadde betraktelig suksess og velstand – men ikke kjærlighet – rapporterte at de ikke var lykkelige. Det var selvsagt viktig for mange med karriere, suksess og penger, men det var ikke de faktorene som var avgjørende.

Tilhørighet og tilknytning er også svært avgjørende

Det å føle tilhørighet og oppleve «Connection» med andre, og ha evnen til å knytte til seg gode personlige relasjoner bidro også svært sterkt til opplevd lykke.

Tøff oppvekst og bakgrunn ikke nødvendigvis en hindring

Studien viste det at det ikke nødvendigvis var mindre lykke hos de som startet livet i tøffere kår. De som klarte å skape seg et liv igjennom utfordringer opplevde også lykke. Så fravær av komfort utgjorde ikke nødvendigvis at man ble «for evig ulykkelig», men at man faktisk vokste på hvordan man håndterte sine utfordringer. Perspektivet som ble opplevet etter å ha gått igjennom store utfordringer kunne faktisk øke lykken igjennom nytt perspektiv.

Mestringsmekanismene på livets utfordringer utgjorde store forskjeller. De som klarte å ha et større perspektiv hadde lykkeligere liv enn de med mindre og mer innadrettet fokus. Og det var ikke nødvendigvis at livene deres var enkle som gjorde de lykkelige.

Denne svært omfattende studien er unik i sitt slag, og kan kanskje hjelpe oss å zoome ut og se ting i et litt annet perspektiv. Spennende lesning med fine perspektiver som kan hjelpe på når vi blir litt for nærsynte på de tingene i livene våre som ikke har så mye å si – i det lange løp. Carpe diem anyone?

http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=search.displayRecord&uid=1946-00013-000

http://en.wikipedia.org/wiki/Grant_Study

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s